dissabte, 17 de maig del 2014

Avui parlem de......

SOM EL QUE MENGEM

 

Un tema que ens preocupa i ens toca de molt a prop, a causa de la nostra feina, és l’alimentació infantil. Som el que mengem, i el que és més important i preocupant avui dia, som el que no mengem. A Catalunya, un de cada 4 nens, d´entre 3 i 12 anys, té un excés de pes i de greix. Així doncs, davant aquestes dades ens hauríem de plantejar un canvi d’actitud en quant a alimentació es refereix.

Sens dubte, un dels pilars del benestar i salut és portar una dieta sense excessos i que inclogui tots els grups alimentaris bàsics, però en la seva justa mesura, això sí. Els mals hàbits que els infants adquireixen durant la seva infantessa són els que mantindran quan siguin grans. Els nens canvien l’entrepà de l’esmorzar i del berenar per brioixeria industrial, mal hàbit que es repetirà al llarg de les seves vides.

Tant el sucre com els aliments que són més apetitosos i calòrics “enganxen”. L’endocrinòloga de la Vall d´Hebron Marian Albisu així ho assegura. S’han fet experiments científics amb ratolins que demostren que aquestes bestioles són capaces de fer un gran sobreesforç per aconseguir el menjar que els provoca més plaer que no pas l’altre, igual de nutritiu.

El sucre és l’enemic més dolç, que fins i tot pot arribar a provocar alteracions en l’estat anímic. Consumir molt de sucre de cop, fa pujar el nivell de glucosa a la sang. Això provoca que la persona, en aquell moment, estigui molt hiperactiva. Però quan l’efecte del sucre baixa, provoca un estat d’apatia. I fa que es vulgui tornar a menjar sucre, per sentir la pujada un altre cop. Com adults responsables de l’alimentació dels nostres infants hauríem de prendre consciència real de la importància que té la ingesta d’una dieta variada, que estimuli els nens i cobreixi les seves necessitats nutritives. És molt important incloure a diari porcions de tots els grups alimentaris ( cereals, verdures, fruites, peix o carn, llegums i làctics).

Així doncs,  cal que ens posem tots a una i retrobem els valors de la nostra dieta, la dieta mediterrània, per tal d’educar i conscienciar els nostres infants de la importància d’un equilibri nutricional per tal d’evitar a la llarga problemes de salut molt greus.